Afschrijving is een post die meestal wordt vergeten in de kostenramingen, maar wel de absolute pijn in de portemonnee van de autobezitter veroorzaakt. Afschrijven doe je op bouwjaar, terwijl je auto op 1 januari niet slechter reed dan de dag ervoor.

Afschrijving is de put van waaruit Volkswagen zijn sjoemelboetes betaalt, Mercedes-Benz zijn research financiert voor weer een absurd model in een niet-bestaande niche, en Porsche het journaille op onbeschaamde wijze fêteert bij de introductie van weer een nieuw model, ergens op een tropisch eiland met veelsterren-hotels. En dat betaalt u dus, door iedere drie jaar een nieuwe auto te kopen of te leasen. Of omdat u inmiddels bent gaan geloven dat uw leven niet compleet is zonder het nieuwste model op de stoep.

Dat dit ook anders kan weten slechts weinigen. Er is namelijk een categorie auto’s die niet of nauwelijks afschrijft. Auto’s waarbij het bouwjaar van wezenlijk ondergeschikt belang is. Je ziet ze vaak in films en commercials, want hoezeer deze categorie auto’s ook beschimpt wordt door de smaakbepalers van onze maatschappij: als er ergens sfeer dient te worden opgeroepen dan zijn ze er als de kippen bij om een handjevol van dit soort auto’s voor de camera’s te trekken. Ik begrijp dat wel.

Ik heb het natuurlijk over youngtimers. Auto’s uit die goeie ouwe analoge tijd, waar wij soms zo graag naar terug verlangen. Ongecompliceerd en verrekte duurzaam. Youngtimers zijn een doorn in het oog van de automobielindustrie, maar stiekem hebben alle daar aanwezige decisionmakers en PR-functionarissen er eentje in de schuur of op het pad staan. Omdat zij ook weten wat ik weet.

Leuker en goedkoper rijden dan met een youngtimer kan simpelweg niet. Toegegeven: je dient de post ‘onderhoud’ in je boeken ietwat te verhogen, maar dat valt riant in het niet bij de financiële voordelen. Youngtimers zijn doorgaans sympathiek te verzekeren en als je er fatsoenlijk mee om gaat behouden zij hun waarde. In sommige gevallen vermeerdert deze zelfs. Preek ik voor eigen parochie? Natuurlijk. Ik rijd al sinds 2002 zelf ook in een youngtimer en verdien er mijn brood mee. Hoe dat zo gekomen is laat zich gemakkelijk raden. Ik heb een bloedhekel aan afschrijven.

Foto : Jacco van der Kuilen.
Tekst: Marco Hof
Eerder gepubliceerd in De Volkskrant

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.

× Whatsapp ons!